Hvad er en folkevogn og hvem er VW

 

1938 — 2023

 

Folkevognsfabrikkerne blev grundlagt i 1930'erne af Hitler under navnet KdF-wagen, som var en del af hans program for Kraft durch Freude.


 

Fabrikken i Wolfsburg.


 

Folkevogn

(Tysk: Volkswagen)

Er en tysk firepersoners personbil med luftkølet, firecylindret hækmotor.

Folkevognsfabrikkerne blev grundlagt i 1930'erne af Hitler under navnet KdF-wagen, som var en del af hans program for Kraft durch Freude. Det var meningen, at forbrugerne op gennem 30'erne skulle spare op til deres egen folkevogn. Bilen blev udviklet af professor Ferdinand Porsche og blev præsenteret i 1936. Produktionen kunne dog ikke gå i gang, før en helt ny by blev grundlagt: Wolfsburg i Niedersachsen, hvor Volkswagenwerke blev grundlagt i 1938. Det nåede de ikke før 2. verdenskrig brød ud, hvorfor der aldrig blev leveret nogen KdF-vogne til almenheden. Til gengæld byggede man til krigsbrug den såkaldte 'Kübel-Wagen' på den samme bund/chassis. Fabrikkerne blev under krigen udsat for voldsomme bombardementer. Byen fik i øvrigt navn efter et slot, der lå på stedet: Wolfsburg.

Efter krigen blev den engelske major Ivan Hirst sat til at få fabrikken op at stå (Wolfsburg lå i den engelsk besatte zone af Tyskland). Efter at have benyttet faciliteterne til reparation af engelske kampvogne og andre køretøjer, optog man produktionen af den førkrigsmodel, som prof. Porsche havde udviklet. Man regnede med, at det hurtigt ville få en ende, og at en ny model måtte udvikles. Det viste sig dog ikke at holde stik. VW type 3 (der Käfer eller asfaltboblen og andre kælenavne) endte med at overtage Ford T's trone som den mest producerede bilmodel nogen sinde (dog siden overgået af  Toyota Corolla). Den populære folkeudgave af en bil udgik af produktionen i Tyskland i slutningen af 1970'erne, men blev produceret i Mexico helt frem til slutningen af 1990'erne.

Denne totale afhængighed af en enkelt bilmodel var ved at koste VW livet i slutningen af 1960'erne. Man havde bygget en varevogn eller transporter (rugbrødet også kaldet) på hækmotor/pendulakselgrundlaget og fremstillede også enkelte andre modeller (model 411 og 412), men de blev kommercielle fiaskoer.

Først med introduktionen af VW Passat og VW Golf i 1973 fik VW-koncernen nogle modeller, der kunne føre virksomheden videre. VW havde på den tid opkøbt forskellige små tyske bilmærker, og disse fusioner samlede bl.a. NSU og Audi i VW-koncernen, der herefter blev kaldt VAG-koncernen.(på tysk: Volkswagen-Audi Gruppe)

Siden har VAG-koncernen opkøbt det tjekkiske bilmærke Skoda, det spanske Seat, det engelske Bentley, det italienske Lamborghini og det italienske Bugatti.

(Kilde: Vw)